2016. július 26., kedd

Ilyen volt A gyilkos ház – online novellák

Fotó: Valuska Gábor
Június elején, a Margó Fesztiválon zajlott egy horrortúra "A gyilkos ház" címen, öt író külön erre az alkalomra írt sztorijával. A Petőfi Irodalmi Múzeum félhomályban eleve elég hátborzongató, nem bóklásznék nyugodt szívvel a kihalt termekben és az egyébként gyönyörű, fagalériás könyvtárában, ami pont úgy fest, mint minden tisztességes könyvtár, ahol lakik egy könyvborogató-lámpakapcsolgató kísértet. A Terminál Workhouse alkotócsoport azonban gondoskodott róla, hogy a fura zajok, a csöpögő művér és a hirtelen becsapódó ajtók a nálam nyugodtabbakra is ráhozzák a frászt, miközben Bárnai Péter színművész végigkalauzolta a csoportot az épületen (remélem, azóta senki nem bolyong a folyosókon a kiutat keresve). Most először vettem részt ilyen performansz felolvasásban, amikor a sztori valamilyen formában életre is kel, ezért külön élmény volt (és izgulhattam végig, hogy a több tucat égő mécsessel ne gyújtsuk fel se a PIM-et, se magunkat).

Múlt hét óta mind az öt elhangzott novella online is olvasható, az enyém így kezdődik:

A szíve felett

„A húgom körmöket talált a müzliben. Megbújtak a tejben ázó csokis pelyhek között, és már csak akkor vette észre őket, amikor az egyikre ráharapott. A tenyerébe köpve nem sokban különbözött egy szelet mandulától.

– Tedd félre – mordultam rá, és többet erről nem beszéltünk.

Szótlan volt mostanában, de tudta a dolgát. Bevizezte a nagy törülközőt, kiterítette száradni a terasz korlátjára. Nyitott ablaknál bekapcsolta a rádiót a hírekkel. Csonkig égetett egy szál cigit, majd a csikket a virágláda mellé tette, ahol anya szokta felejteni.

Anya már egy hete nem fürdött, nem hallgatott rádiót, nem dohányzott reggelente. Az egyik pillanatban még a létra tetején mosta az ablakot, a másikban megbillent. Próbált a függönybe csimpaszkodni, de az kicsúszott markából, és csak zuhant, akár egy nehéz váza, miközben tisztítószerszagú papírtörlők hullottak rá a magasból.

Azt hittük, ha ágyba tesszük, reggelre jobban lesz. De reggelre teljesen kihűlt.”


A teljes szöveget megtaláljátok a Könyvesblogon, ahogy a többiek történeteit is.

Bajtai András: A bíbor kulcslyukStörr kapitány elindította laptopján A sötétség fejedelmét, és hátradőlt öreg bőrfoteljében.

Dragomán György: Harapófogó„Búcsúzz el az arcodtól” gondolod, ahogy a tükörbe nézel.” 

Nemes Z. Márió: A házibarátA fölébredés elviselhetetlen szenvedést okoz.

Sepsi László: SzkolopendraFél éve laktak az új házban, mikor Böbe megszületett, de a kislányt életének harmadik napján felfalta a szkolopendra, mert zavarta a gyereksírás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése