Bábel fiai


A bábeli torony újjáépül, és új prófétát szólít magához.

Fülszöveg
Folyik a munka Bábelben, mert mindenki tudja: aki felhúzza a tornyot, azé a hatalom. Az építkezésnél használt ereklyék, amelyek egy másik világból származnak, kezdik felmondani a szolgálatot, a papság soraiban intrika üti fel a fejét és lázadással fenyeget. A próféta, aki a bábeli egyházat alapította, halott, a torony pedig a mi világunkból szólít magának új látnokot. 
Dávid, a korábban festőként dolgozó fiatalember egy ideje látása fokozatos elvesztésével küzd. Zavaros vízióiból megtudja, hogy a torony vette el szeme világát, ezért Bábelbe utazik, de hamarosan belekeveredik az egyházon belüli hatalmi játszmákba. Arzén, a város új főpapja, próbál kitörni édesapja árnyékából, a reformoknak azonban nincs helye ott, ahol vérrel és testrészekkel áldoznak Bábelnek. 
A bibliai Bábel történetére alapozott modern és kegyetlen regényben vallás és babona csap össze a racionalitással.

Gabo Könyvkiadó, 2014

Oldalszám: 404
A borítót Szabó Vince tervezte, Ziv Qual festményének felhasználásával.

A regény első fejezete itt elolvasható:

http://issuu.com/gabokiado/docs/babelfiai_elsofejezet

A regény születéséről, az írás folyamatáról itt meséltem bővebben. Ha a Bábel fiaihoz kapcsolódó többi blogbejegyzés is érdekel, kattints ide.

A GaboSFF Pinterest oldalán képeket és idézeteket találsz hozzá.

E-könyvként is kapható.

* * *

Vélemények a regényről (feltöltés alatt)


ekultura.hu, Szabó Dominik

„Mintha csak nekem írták volna a Bábel fiait: pont annyira történet- és háttérközpontú, amennyi a karakterekhez szükséges, miközben fontos kérdéseket feszeget, rendkívül élvezetes módon – az pedig már csak jól eső plusz, hogy mindez magyar szerző tollából született. Kemény, erős mű, amely rátelepszik az olvasó lelkére, hogy azért mi se könnyű szívvel álljunk fel a befejező lapoktól. ”

* * *

kilencedik.huPusztai Dániel

„Ahogy az ihlető forrásul szolgáló ószövetségi történet, úgy ez a regény sem vidám vagy felhőtlen… ám mivel az író egyetlen karaktert sem idealizál vagy démonizál, így a történetben végig megtalálható az emberek iránt érzett megértés.
A Bábel fiai egy kegyetlen történet humanista elmesélése, és ebben rejlik az ereje.”

* * *

Próza NostraFekete I. Alfonz

„A körülölelt történetfogyasztó a történet olvasása során egyetlen egyszer sem tudja megtörni a delejt, a Bábel fiai pedig biztatja, fogyasszon még többet az általa előidézett kábultságból.”

* * *

sfmag.huLőrinczy Judit

„Moskát Anita minden túlzás nélkül a magyar fantasy irodalom egyik legnagyobb ígérete.”

* * *

MandinerPintér Bence; Kleinheincz Csilla Ólomerdő c. könyvével együtt

„Nem vagyok nagy fantasy-rajongó, magyar viszonylatban ez nekem mindig a táltosokkal meg ősmagyar dolgokkal operáló, kissé unalmas próbálkozásokat jelentette. Nyilván arrafelé is akadnak gyöngyszemek, elvétve. Kifejezetten üdítő tehát a két szerző könyve, amelyek sikeresen elszakadnak ettől a miliőtől.”

* * *


„Szerencsére Moskát Anita kért még lapot a tizenkilencre, és olyan finist írt, amiben nem igazán jó a szereplőknek, de egyszerűen így a leghitelesebb, ami velük történik.”

* * *


De egy biztos, az első műve meggyőzött, és ha a következőt is ilyen mesterségbeli tudással írja meg, egy vevője/rajongója lesz. Mert az önazonos, bátor és kockáztatni merő szerző igenis hiánycikk a piacon.

* * *


„Érezni a mosdatlan, verítékező testek szagát, a sikátorok bűzét, a szélben kavargó homokot, ahogy csikorog az emberek fogai között, a tűző nap feketére égeti a bőrüket. Nem, ez nem egy kedves regény, és bármennyire röhejesen hangzik, a fantáziaelemek ellenére realisztikus, mintha tényleg Bábelben járnánk, igaz, Moskát Anita képzeletbeli, ugyanakkor nagyon valóságosnak tűnő Bábelében.”

* * *


Nem spekulál, nem tesz sarkított kijelentéseket, nem ítélkezik anélkül, hogy be ne mutatná, miért illeti egyes szereplőket és rendszereket ítélet. A szereplők közt nincsenek makulátlan figurák - aki van, az hamar áldozattá válik -, mindenki igyekszik a saját céljait elérni, még akkor is, ha embereket, sőt, magát Bábel tornyát kell eszközként használnia.

* * *


„A Bábel fiai több mint korrekten összerakott (portál) fantasy – szívesebben gondolok úgy rá, mint a fantasy és a szépirodalom határán egyensúlyozó, még ide-oda billegő valláskritikára és fejlődéstörténetre.”

* * *


„Ott voltam a poros-meleg-véres Bábelben, szállt a homok körülöttem, felnéztem az épülő szedett-vedett toronyra, ami húzott magához mint a mágnes, hogy megtudjam miben rejlik az ereje.

* * *


„Moskát Anita iszonyúan jól ír és egyet biztosan tudok: szeretnék még tőle olvasni. Ha receptkönyvet ír, akkor azt is.”

* * *

Páros vélemény két szemszögből az Olvastad már? blogon.

* * *

A regénynek blogturnéja is volt, a három állomást erre találod:
 * * *

Ha nem olvasnád, inkább hallgatnád a véleményt, a Hármas könyvelés podcaston is beszéltek róla, ráadásul két adásban is.