A hazugság tézisei

Kilenc novella és egy kisregény diszfunkcionális kapcsolatokról és furcsa világokról. 

Fülszöveg

Mi történik, ha belenézel a fekete monitorba? Hogyan őrzik meg a hátországban maradó családtagjaikat a háborúba vonuló katonák? Milyen, ha a halott apa tudata az okosház rendszerébe költözik? Hazugságokból felépülő életek és világok jelennek meg ebben a novelláskötetben: fizikai törvényeket szerződésekkel manipuláló jogászok, fénylő istengyereket váró leányanyák, áldozatot követelő tavak és hazugságokból városokat emelő építészek. Moskát Anita olyan, mint a kötet kisregényének szerződéskötője: pontosan ismeri a valóságot, hogy aztán a paraméterek átírásával új valóságokat hozzon létre. Első regénye 2014-ben jelent meg, és az eltelt évek alatt a magyar fantasztikus irodalom egyik legeredetibb és legizgalmasabb írójává vált. A Horgonyhely, majd a Zsoldos Péter-díjat nyert Irha és bőr c. regényei mellett számos novellája jelent meg antológiákban, zsáner- és szépirodalmi magazinokban. A hazugság tézisei ezek legjobbjaiból és új írásokból válogat.


GABO Kiadó, 2022

A borítót Szabó Vince tervezte.

Megrendelhető a kiadótól papírverzióban itt, valamint kapható e-könyvként is.


Tartalomjegyzék

A mesterhazugság

Istenanyák

Rügyeid

A gyertya a magasban tündöklő nap

Bevezetés a sokváltozós viszonyrendszerekbe

Hattyú

Négyszemközt

Fekete monitor

Gumicukorszív

Szerződési szabadság


Több információt a kötetről a hozzá kapcsolódó bejegyzésekben találsz róla a blogomon.


A kötetben szereplő Fekete monitor kapta a 2022-es Zsoldos Péter-díjat novella kategóriában.


"Bravúros szerkezete mellett a novella olyan aktuális kérdéseket vet fel, mint a munkahelyi kiégés, az elvárásoknak való megfelelési kényszer, illetve a rohanó életmód következményei. Ezek mellett – a szöveg mélyebb rétegében – főként az emlékezés kérdése válik hangsúlyossá. Az a gondolat, hogy végső soron az emlékeink tesznek bennünket azzá, akik vagyunk."A hazugság tézisei szerepel a Könyves Magazin "2022 legjobb könyvei" listáján a 9. helyen.

"Moskátnál a mágia szinte természettudományosan leírható erő, aminek funkciója az, hogy a szerző úgy fordíthasson egyet a megszokott élethelyzeteken, hogy új, meglepő, váratlan és a gondolkodásunkat inspiráló szemszögből nézhessünk azokra."


A Kulter.hu "2022 magyar KULTpróza kötetei TOP10" listáján, Melhardt Gergő válogatása.

"Több novella is az életet kényelmesebbnek hazudó technológiai fejlődés pusztító hatásairól beszél, a kötet legjobb darabjai mégis azok, amelyek nem ezt az utat választják, hanem időtlen vagy történelmen kívüli tárggyal dolgoznak – mint az említett Mesterhazugság vagy a regényterjedelmű Szerződési szabadság."


A kötetről írták:

Azonnali.hu, Pintér Bence

"A hazugság tézisei összességében kiváló novelláskötet, ami eredeti fantasztikus ötletei mellett leginkább hétköznapi szorongásainkra (egyetem, munka, közösségi média), társadalmi problémáinkra (klímaváltozás, posztkolonializmus, stb.), ezen belül a női szempontokra (szülés, anyaság, bántalmazó kapcsolatok) és egész gyakran a diszfunkcionális gyermek-szülő kapcsolatokra koncentrál. Szóval itt is igaz: Moskát Anita világszínvonal, nagyszínpad és miegyéb; tényleg meg kellene mutatnunk őt is a világnak."

* * *

Alföld online, Forgách Kinga

"Talán érezzük mindannyian, hogy az irodalomnak, amely egyrészt a valóságból, másrészt a fikcióból építkezik, valamiféleképpen reflektálnia kell erre a helyzetre, a megosztott, véleménybuborékokká alakult társadalomra, az irrealitás betörésére a valóságba, a hazugságok által elmosott tényekre. Az egyik legerősebb kísérlet, amelyet jelenleg olvashatunk a kortárs magyar prózában ennek a témának a feldolgozására, az Moskát Anita friss elbeszéléskötete, A hazugság tézisei, amely okosan és csavarosan dolgozza be ezt a dilemmát a szövegekbe azzal, hogy olyan fiktív világokat mutat be, amelyek a kollektív hazugságok, az önbecsapás mechanizmusai vagy épp a virtuális tér keltette hamis illúziók köré épülnek."

* * *

Élet és Irodalom, Farkas Balázs

„Aránytalan hatalomelosztás, az igazságtalansággal szembeni tehetetlenség, az emberi létezés és az emberi igények összeférhetetlensége, a hazugságok komplex világa – ez mind benne van Moskát Anita novelláskötetében, izgalmas stiláris megoldások és precíz világépítés jellemzi mind a tíz írást.

* * *

Kortárs Online, Veszprémi Szilveszter

A hazugság tézisei ily módon egyszerre méretik meg fantasykötetként, irodalmi teljesítményként és olyan szövegként, amely érvényesen és figyelmesen kíván beszélni a kortárs valóságunkról. A kötet képes arra, hogy mindhárom olvasói csoportnak bátor és újszerű olvasmányélményt jelentsen, hiszen a szerző nem vesz tudomást a szépirodalom és a zsáner műfajai között vélt tartalmi és esztétikai határokról.

* * *

Jelenkor, Fehér Renátó

Nem elemel a mindennapoktól, hanem éppen ellenkezőleg: kiélesíti azokat. De nem leutánozza, hanem felforgatja. Moskát Anita prózája egyként rokona az örkényi tótágasnak (annak, hogy mi a groteszk) és az Upside Downnak a Stranger Thingsből."

* * *

A Ms Columbo olvas kritikusi podcastben Forgách Kinga, Kállay Eszter és Lapis József beszélgetett a kötetről. Meghallgatható itt.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése