Irha és bőr

Te mit tennél, ha a kutyád emberi jogokat követelne?

Fülszöveg
Alig két évtizede állatok milliói bábozódtak be világszerte, hogy aztán félig emberré alakulva bújjanak elő. Az emberiségnek hozzá kellett szoknia, hogy többé nem a Homo sapiens az egyetlen értelmes faj, és hogy a teremtés újabb hullámai megállíthatatlanok. A fajzatok élethez való joga azóta is heves viták tárgya, és amikor Magyarországon népszavazásra kerül a kérdés, hogy az itt élő, gettókba zárt és bérmunkásként dolgoztatott fajzatokat törvényileg embereknek tekintsék-e, a fal mindkét oldalán kiélesedik a helyzet.

August, a Nemzetközi Fajzatügyi Szervezet kampánymenedzsere minden eszközt megragad, hogy a közvéleményt a fajzatok oldalára állítsa, de hamarosan ő kerül kínos vizsgálódások kereszttüzébe. Pilar, a világtól elzártan, televízió előtt felnőtt borz minden állatnak segítene, ám barátait és feladatát is rosszul választja meg. Kirill, az őzfajzat blogger a fajzatok történeteit írja meg, hogy hangot adjon az elnyomottaknak, a gettó mélyén pedig mindent elsöprő sztorira bukkan.

Moskát Anita, a Horgonyhely szerzője harmadik regényében brutálisan eredeti és kíméletlen világot tár elénk, amelyben szervesen összeolvad az állat és az ember. Ez a történet garantáltan sokáig velünk marad: bekúszik a bőrünk – vagy irhánk – alá.

Gabo Könyvkiadó, 2019

A borítót Szabó Vince tervezte.

Megrendelhető a kiadótól papírverzióban, és elérhető e-könyvben is.


Ha beleolvasnál, az első fejezetet itt találod.

* * *

Vélemények a regényről:


hvg.hu, Sándor Anna

"Az Irha és bőr három különböző hátterű főszereplője sorsán keresztül keresi a válaszokat nagyon is aktuális kérdésekre: Mi tesz emberré? Hogyan alakítjuk ki a normákat, amelyekhez igazodunk? Milyen lépéseket lehet tenni, ha a hatalom a félelemgenerálásra épít? Meddig tartanak az ösztönös reakciók, és honnan kezdődnek a tudatos döntések? Mit okoz, ha sztereotipen gondolkodunk a tőlünk különböző csoportokról?"


* * *
Könyves Blog, Laki Péter

"A remekül megalkotott karakterek, a váratlan fordulatok, a hatalmi játszmák, a vallásos, mitologikus felhang, a gyakran szimbolikussá váló állatlárvák, a fajzatok kiszolgáltatottságáról szóló kíméletlen fabulák, valamint az ütős, katartikus jelenetek garantálják, hogy az Irha és bőr megkerülhetetlen hivatkozási ponttá váljon, és még sokáig beszédtéma maradhasson."

* * *

Szabó Dominik, ekultura


"Az írónő korábbi köteteiből az egyéni stílus, a komplex témákra érzékeny hangvétel vagy az erős próza ugyan ismerős lehet, de úgy érzem, minden könyve kicsit más, minden könyve valahogy eltérő irányból közelít a feltett kérdéseihez. Most talán Margaret Atwood vagy Murakami Haruki fantasztikum-közeli, karakterközpontú regényei jutottak eszembe, de igazából értelmetlen is hasonlítgatni – aki még nem olvasott Moskát Anitától, annak ez tökéletes lehetőség, hogy megismerkedjen az egyik legjobb írónkkal."


* * *

Azonnali, Pintér Bence

"A regény nagy erénye, hogy mindez nem fordul át valamiféle csöpögős jóemberkedésbe, ahol a tiszta és nemes fajzatokat csak úgy ok nélkül bántják a csúnya homo sapiensek: az Irha és bőr ennél jóval okosabb és sokkal komplexebb képet tud adni mind a fajzatok életéről és gondolatairól, egyes képviselőik tetteinek okairól."


* * *

Spekulatív Zóna, Hetei Péter

"Moskát Anita sikeresen vette az akadályt, minden téren felümúlta korábbi regényeit és az utóbbi évek egyik legfontosabb fantasy regényét hozta el az olvasóknak. Kíméletlen hatékonysággal darálja be az olvasót, a félelmeinkkel és előítéleteinkkel való szembenézés még a fantasztikum tükrén át is ritkán lehet ennyire kegyetlenül valóságos és felemelően élvezetes egyszerre."

* * *

Próza Nostra, Borbíró Aletta


"Moskát Anita harmadik regénye nem okoz csalódást az olvasóknak, sőt, sokkal kiforrottabb és komplexebb a történet minden egyes társadalomkritikai megnyilvánulása. Az Irha és bőr egyfajta szintézise a korábbi két regénynek, de határozottan képes meghaladni azokat, és egyszerre az ismerősség és idegenség érzetét kelteni."


* * *

SFmag, Keserű József


"A regény rendkívül rétegzett ebből a szempontból, hiszen a fajzatok létének jogi, politikai, filozófiai, teológiai és biológiai vonatkozásait is alaposan körüljárja. Eközben pedig folyamatosan nekünk szegezi azt a nyugtalanító kérdést, hogy mit is tekinthetünk tulajdonképpen emberinek."


* * *

Ha többet is megtudnál a regényről, a blogomon lévő bejegyzéseket a világáról, ötletéről és születéséről itt találod.