Horgonyhely

A világ, amelyet terhes nők uralnak.

Fülszöveg
Egy birodalomban, ahol a föld oda köti az embert, ahová megszületett, csak azoknak van reménye a vándorlásra, a kereskedelemre és a hatalomra, akik várandósak. Ebben a nők uralta, különös mágiával átitatott világrendben három rendkívüli személy keresi a kitörés lehetőségét. 
A könyvtárhajójához kötött Vazil titokban az egyenjogúság eszméjét hirdeti és a nők vándorlásának okait kutatja, hogy egy napon mindenki szabad lehessen. Lánya, Helga azonban szabadulna a hajótól, ahová születése óta kötődik, ezt pedig csak egyféleképpen teheti meg: ha teherbe esik, minél előbb. Lars a föld férfiak számára tiltott mágiáját űzi, ami által különleges hatalomra tesz szert – ez pedig az egész világukat felforgathatja.
Moskát Anita merész témát feszegető regénye felülbírálja az előítéleteket, és egy sötét és kíméletlen történeten belül keresi a választ a kérdésre, hogy mi a szabadság és a mások feletti uralom ára.


Gabo Könyvkiadó, 2015
Oldalszám: 440
A borítót Szabó Vince tervezte, Marcela Bolívar festményének felhasználásával.

Ha beleolvasnál, a regény első két fejezete itt található:
Ez pedig egy későbbi, spoilermentes részlet:

A regény születéséről, az írás folyamatáról itt meséltem bővebben. Ha a Horgonyhelyhez kapcsolódó többi blogbejegyzés is érdekel, kattints ide.

E-könyvként is kapható.

* * *

Vélemények a regényről 


Litera, Sirokai Mátyás

A szemtelenül fiatal írónő éppolyan természetességgel mozog a fantasztikum, mint a realitás szövegföldjén, sőt, minél távolibb helyekre kalauzol bennünket, annál komolyabban veszi világát és szereplőit. És talán épp ebben rejlik a titka is: regényalakjai az írói kegyetlenségig valóságosak és esendőek.

* * *

MandinerPintér Bence

„A Horgonyhely világa rendkívül élő, a karakterek remekül működnek, az end nem feltétélenül happy, a próza remek, a gender-kérdés megfordítása pedig egészen izgalmas.   kifejezetten örülök, hogy ma Magyarországon ilyen remek ötletekből ilyen nagyszerűen megírt, elgondolkodtató történetek születnek.”

* * *

SFmag.hu, Keserű József

„Moskát Anita egyértelműen bizonyította számomra, hogy ma ő az egyik legeredetibb és legizgalmasabb magyar fantasy-író. Második regénye egyedi, merész, okos és helyenként nagyon zavarba ejtő könyv.”

* * *

Roboraptor, Pintér Máté

„Mindez némi gender-témával megbolondítva, amely igazán komoly társadalmi kérdéseket feszegető művé teszi a Horgonyhelyet. Férfiként ugyanis kifejezetten rémisztő belegondolni abba, hogy milyen érzés lehet elviselni a megalázottságot, a nemi erőszakot és egy olyan társadalmi hierarchia alávetett rétegének életét, amely rétegzettség pusztán a biológiai különbségekből fakad.”

* * *

Próza Nostra, Takács Gábor

Horgonyhely remek regény, mely egy annyira égető kérdést vesz górcső alá, ami mindenkit érint. (…) Nem kényelmes könyv, itt bizony a szerző megdolgozott az olvasói elismerésért, de az olvasónak is meg kell dolgoznia, mert nem érezheti magát biztonságban.

* * *

A vs.hu könyvheti válogatása:

„Akit eddig azért nem szippantott be a fantasy, mert gyerekesnek találta a világ és a szereplők felosztását világos és sötét oldalra, az bátran vágjon bele Moskát regényeibe, mert az ő könyveit olvasva hamar rá fog jönni: a fantasztikum a legjobb katalizátor ahhoz, hogy egy emberi történet felejthetetlenné váljon.”

* * *


„Moskát Anita véresen komoly, provokatív ötletekre épülő, második regénye az elmúlt évek-évtizedek felhozatala alapján nyugodtan nevezhető a magyar gender-fantasynek, és biztos vagyok benne, hogy a nemzetközi piacon is remekül megállná a helyét.”

* * *

Opus folyóirat, Borbíró Aletta (Biofantasy – Moskát Anita Horgonyhely c. regényének ökofeminista értelmezése I. és II., 2019/4. és 2019/5.)

„A test szerepe és a hatalom működése mellett Moskát Anita regénye egyszerre reflektál a természet kizsákmányolására, a természettel való kapcsolatunk megbomlására, illetve az elnyomás társadalmi feszültségeire. Teljes megoldást nem kínál a felvetett kérdésekre, viszont kritikus nézőpontja segíthet felismerni, hogy sem a természet elnyomása, sem a nők marginalizálása nem vezet jóra hosszú távon.”


* * *

kilencedik.hu, Pusztai Dániel 

„Moskát Anitánál az ember nemtől függetlenül ember marad, és ez által tele gyarlóságokkal. A megváltókról kiderül, hogy legbelül kicsinyesek, a gonosz mostohákra hajazó matriarchákról pedig, hogy őket is ugyanúgy megnyomorította a társadalmi rend, mint másokat.”

* * *

 ekultura.hu, Vörös Eszter

„Nehéz lenne megfogalmazni vagy egyáltalán besorolni a kötetet, de az biztos, hogy eredeti elgondolásaival, szépirodalmi igényességgel megfogalmazott szövegével, eleven, élő karaktereivel valami olyan irányba nyit a fantasztikum világában, amivel nemcsak a hazai piacon alkot kiemelkedőt, de véleményem szerint bizony külföldön is megállná a helyét – remélem tényleg lehetősége is lesz rá.”

* * *
Könyves Magazin (2015/4.)

„A Horgonyhely bátor, elgondolkodtató és néha egészen zavarba ejtő szatíra a szexizmusról, a relációs jelek megváltoztatásával pedig egészen ismerőssé válhat. Moskát Anitára nem árt odafigyelni, első két kötetével jelentősen felkavarta a magyar fantasy állóvizét.”

Nincsenek megjegyzések: