2017. november 20., hétfő

Hazatérés – novellamegjelenés és lapszámbemutató

Még nem írtam róla itt a blogon külön, de a Prae folyóirat aktuális, Trónok-harca tematikájú lapszámában olvasható egy hosszabb novellám Hazatérés címmel. A tanulmányok Martin munkássága köré szerveződnek, a prózák csak hangulatban, atmoszférában kötődnek a témához, de igyekeztem azért egy „hagyományosabb” fantasy írással készülni. Annyiban hagyományos, hogy van benne egy végenincs háború meg egy frontról hazatérő veterán, de a történet elsősorban az otthon maradottakról szól.
Így kezdődik:

„Megcsókolt a villám, így mondták, pedig ez is csak egy seb volt, égővörös, nyakamon és mellemen lefutó csíkok, akár egy levél erezete. Nem emlékeztem sem a viharra, sem arra, mit kerestem a kaszálón az alacsonyan függő fellegek alatt. A hajamnak még mindig olyan szaga volt, mint a felperzselt tarlónak.
– Néhány napig furcsán érezheted magad – hajolt fölém egy férfi, és megigazította a párnám. – Hamar rendbe jössz.
A férjem hangján szólt. De a férjem nem lehetett: ez a férfi öreg volt, csupa ránc, nem is hasonlított arra a keskeny mosolyú fiúra, aki sárgarigót fogott nekem, és kalitkában a tornácra akasztotta énekelni. Az a fiú kidüllesztette mellkasát az új katonai zubbonyban, vállán vörös szalaggal intett vissza a búcsúzó regruták közül, mielőtt elmasíroztak volna északra. Csak úgy csillogtak a falusi varázsló áldásai a fegyvereiken.
Ennek a férfinak megkopott a kabátja, ruhaujja üresen, lelapulva csüngött az ölébe.
– Előbb visszajöhettem hozzád – mondta, amikor észrevette, mit nézek.”

* * *

Most szerdán pedig a lapszám bemutatója lesz a Kelet Kávézóban, ahol L. Varga Péter beszélget a tanulmányok szerzőivel, Keserű Józseffel, Kránicz Bencével, Takács Emmával és Váradi Péterrel; valamint Halász Rita és én is a Prae-ben megjelent fantasy novellánkból fogunk felolvasni.

Hol? – Kelet Kávézó, Budapest, 1114, Bartók Béla út 29.
Mikor? – 2017. november 22., szerda 19.00-22.00

Facebook-esemény itt. Mindenki sok szeretettel várunk.:)


  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése