2020. december 5., szombat

Gyompálma – új novella a Könyves Magazinon

"Valami csöpög, mondja, és hallgatózik. Mindig így kezdődik, felfedez egy apróságot, és beakad neki, mintha a cipőjéből nem bírná kirázni a talpát bökő kavicsot. Most is a csöpögést keresi. Ellenőrzi a csapot, amelyből a Duna rekordalacsony állása óta csak vízkő pereg, a kiszáradt vécétartályt, a nyárra leeresztett radiátorokat, aztán körbecsoszogja a két vízgyűjtőt, olvasószemüveggel az orrán műanyag falukat kocogtatja. Nem mondja ki, de rám gyanakszik. Biztos megfúrtam az övét, tűszúrásnyi lyukon át, cseppenként lopom a vizet a készletéből.

– Én nem hallok csöpögést."

Így kezdődik a Gyompálma című novellám, amely a Könyves Magazin és a Mastercard nemrég indult közös projektjére, a 20/20-ra készült. Ebben húsz fotós és húsz író, költő jár körül olyan aktuális témákat, mint a szegénység, a digitalizáció és a környezetvédelem. Az enyém egy olyan jövőben játszódik, ahol a hosszú aszályok miatt néha egyáltalán nincs víz – tudtátok, hogy Magyarország a világ 16. legfenyegetettebb országa aszály szempontjából?

A projekthez a Budapest Street Photography Collective fotózott, a szöveget Erdős Dénes és Szabó Bálint képeihez készítettem.

A teljes novellát itt találjátok.

A többi írást és fotót itt követhetitek, naponta érkezik egy új.

* * *

Köszönöm, hogy itt jártál! Ha érdekelnek hasonló tartalmak, megtalálsz Facebookon és Instagramon is.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése